A metodista egyház parkolójában töltött éjszaka után, még napfelkelte előtt tovább indultunk. Mielőtt Sedona felé vettük volna az irányt, volt pár hely bejelölve a térképünkön Flagstaff közelében, amit szerettünk volna megnézni. Ilyen volt például annak a helynek a csúcsa is, amelynek a lábánál éjszakáztunk. Szerettünk volna felérni napfelkeltére a tetejére, de ez sajnos nem jött össze két okból sem. Az egyik, hogy hiába nem volt mérföldben messze, de a hegyi földutakon iszonyat lassan lehet haladni. A másik pedig az, hogy a google olyan helyeken is mutatott utat az erdőben a csúcshoz, ahol szerintünk sosem létezett út. Így nem jutottunk fel a csúcsra, de legalább a környezet szép volt, ahol autókáztunk.

Innen hamar gurultunk is tovább a közelben lévő Sunset Crater Volcano nemzeti parkhoz. A nemzeti parkoknak általában 10-30$ közötti belépőjük van. Viszont Adamtól kölcsön kaptuk az éves bérletét, amivel az összes nemzeti parkba ingyen be tudtunk menni. Mondjuk ennél a Crater Volcano nemzeti parknál még erre sem volt szükség, mivel nyitás előtt érkeztünk kb. fél órával. Mivel senki nem volt még a beléptető kapunál, csak behajtottunk. 😊

 

Sok érdekességet tudtunk meg az információs táblákról, és olyan természeti képeket láttunk, mint ezelőtt soha. Megtudtuk, hogy a vulkán 1085 körül tört ki, és teljesen átformálta a környező természetet és az akkor ott élő Sinagua törzs életét. Az erdőket eltüntette a láva, a hamu pedig 2100m2-es körzetben beterített mindent. Igaz, cserébe keletkezett több hamu kúp, köztük a 300m magas Sunset Crater is. A helyieknek a kitörés után odébb kellett állniuk, mivel a félig földbe épített házaikat is eltüntette a láva.

 

A vulkán egy részét egy film miatt majdnem felrobbantották dinamittal, de szerencsére gyorsan védett területté nyilvánították, így ez nem valósult meg. Az külön öröm volt számunkra, hogy nem csak korlát mögül nézhettük a vulkán kitörés miatt átrendezett tájat, hanem sétálgathattunk a megkövesedett lávafolyamon is. A reggelinket pedig egy kialakított pihenőhelyen, csodálatos látvány mellett fogyasztottuk.

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.