Pantai Mawun, a játszótér

Lombok általunk meglátogatott tengerpartjait mutatjuk be nektek röviden, igyekszünk minél többet, mert a déli részen egymást érik az elképesztőbbnél elképesztőbb partok. Közel vannak egymáshoz, mégis mindegyik más, ez benne a csodálatos! Mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Ma Peti kedvencével kezdjük, Pantai Mawun-nal.

Az úton átkelő marhák számától és sebességétől függően, ez a strand Kutából 25-30perc motorral, és 200ft a belépő motoronként, amit ők parkolási díjnak mondanak

Peti szavaival élve, dagályban „fasza”, jó hosszú hullámok vannak. Más partokkal ellentétben itt nem törik meg a hullám tíz-húsz méterekkel beljebb, mert hirtelen, kb 3m alatt mélyül a víz 1, majd 1,5, majd ki tudja hány métert. Ennek az az eredménye, hogy nagyon jól lehet ugrálni a partról az épp kifutó hullámokba, vagy azzal játszani, hogy néha nincs a talpunk alatt víz, néha meg derékig ér

A hosszú, homokos part amúgy nagyon csendes (ha leszámítjuk a becsapó hullámok durva hangját), alig van turista, helyi pedig annál is kevesebb, így az egész játszótér a miénk lehet! Két dologgal kell csak vigyázni: a hullámok és a nap erejével.

Pantai Nambung, a hamis vízesés

Ez a második nehezebben megközelíthető tengerpart, amit eddig meglátogattunk (Pink beach után). Mit is értünk ez alatt?
Kutából, ha kb 1,5 órát motorozunk nyugatra a part mentén, akkor a Google navigáció egyszer csak egy 10-15 kunyhóból álló falucskába vezet, majd azt mondja, megérkeztünk. Valóban nincs tovább út, úgyhogy leparkoltunk. Egyből jött is a segítségünkre egy nagyon vidéki kinézetű idősebb férfi, akitől megtudtuk, hogy igen, mégiscsak jó helyen vagyunk. 100Ft parkolási díj ellenében otthagytuk a mocit 2 házikó közt, az ott szaladgáló tyúkokban és az óriás taréjos, színes, fényes tollú kakasokban bízva, hogy vigyáznak rá, ha ez az úr nem tenné.
Hogy lemenjünk a tengerpartra, keresztül kellett sétáltunk pár házikó udvarán. Mindenhonnan úgy néztek, mintha mégsem jó helyen járnánk… Egyre kíváncsibbak voltunk, hogy mi lesz ebből. A falucska egy alacsony kis rozoga kerítéssel volt elkerítve a tengerpart felől, amin 1m széles kihagyás biztosította a lejáratot a vízhez. Ekkor tudatosult bennünk, hogy a kis kinyúló félsziget csücskébe kell kisétálnunk, ahova ez az egyetlen út vezet.

Első nagy sóhaj akkor jött, mikor ráeszméltünk, hogy úgy kell több száz métert sétálnunk a homokban, hogy minden lépésnél belesüppedünk lábszárközépig.
Második nagy sóhajt pedig az esőfelhők hozták meg: innen már nem akartunk visszafordulni, de az esőruhánk a motorban maradt, nincs mivel védeni a fényképezőgépet, telefonokat… Okos húzás volt vagy nem, lényeg, hogy volt olyan szerencsénk, hogy másik irányba ment, elkerült minket.
Megörültünk, mikor kiértünk a homokból, de hamar rá kellett jönnünk, hogy a továbbiakban sem lesz könnyebb a séta, csak más: vagy nagyobb köveken kellett átlépegetni, vagy a sünökkel kellett vigyázni, mert az 1nm-re eső számuk eléggé sok volt, vagy bokáig érő vízben kellett úgy sétálni, hogy a számomra undorító, ficánkoló cérnametéltre emlékeztető gilisztákat kerülgetem.

Végül kiértünk a csücsökre, és érthetetlenül kerestük a hamis vízesést. Azért hamis, mert a szikla egyik oldalán annyira felcsapnak a hullámok, hogy a másik oldalán úgy folyik le, mint gyönyörű vízesés. Hiába voltak hullámok, és hiába voltak jó nagyok és hangosak, apály volt, így nem voltak elég magasak ahhoz, hogy átcsapjanak a szikla felett. Tehát nem láttunk hamis vízesést. Helyette viszont megfürödtünk a sziklával körbevett, hangulatos kis medencében, majd elindultunk haza.
Így történt, hogy sajnos ennek a tengerpartnak az igazi szépségét most nem tudjuk megmutatni, mert dagályban látható csak, úgyhogy ha erre jártok, ti jókor menjetek, mert amúgy nagyon szép!

 

Semeti beach, a krypton part

Ez a part olyan, mintha egy másik bolygón lennél! Kristálytiszta víz, eszméletlen nagy hullámok, ránézésre kb 5m szintkülönbséggel. A látvány elképesztő!

Közvetlen mellette pedig egy kis nyugis, álomszép, jól fürödhető part van, szóval tökéletes kombináció!

Egyik nagy kedvencünk volt!

Mawi beach, a haladó szörfösök partja

Erre a tengerpartra csak egy fotó erejéig néztünk be, mert a szörf nem a mi sportunk, strandolásra pedig nem ez az ideális hely. Amúgy viszont elég népszerű a jobb hullámlovasok körében.

Selong beach, a kezdő szörfösök partja

Ez a part sok mindenre jó, csak strandolásra nem kimondottan.

A kezdő szörfösöknek ez a tökéletes terep a tanulásra, gyakorlásra, így a forgalmas és népszerű strandon lévő sok kajálda közül nehéz olyat találni, ahol nem kínálnak szörf oktatást vagy deszka bérlést.

A part jó széles, és óriási homokos partszakasz van a kajáldák és a víz között, így aki inkább a parton sportolna vagy játszana valamit, ilyen célokra is szuper a part.

Strandolásra azért nem ajánljuk, mert nem tiszta a vize, a hullámok felkavarják a szürke homokot és elég zavaros emiatt. Amúgy sokáig be lehet menni, nem mélyül hirtelen, szóval aki a Balatont szereti, annak azért ez is fog tetszeni

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.