Az egyik leglenyűgözőbb templom, amit valaha láttunk, az a Chiang Rai-tól nem messze található Fehér templom!

Igen furcsa, vegyes érzelmeket ébreszt ez a futurisztikus, kortárs buddhista templom! Először elképesztően gyönyörű, aztán ahogy jobban, vagy közelebbről megnézzük, átvált valami fura gyönyörű félelem érzésbe. Ezt a kifejezést még soha életünkben nem használtuk, de talán ez a legmegfelelőbb, le is írom, miért.

Egy darabig csak bámulja az ember, és nem tud betelni a látvánnyal, ahogy a nem túl hatalmas, de teljesen fehér templom szitne minden négyzetcentiméterén csillog a fény az apró üvegdarabokon. Aztán, ahogy közelebb megyünk a kíváncsiságtól hajtva, hogy kiderítsük ennek a bámulatos és egyben rejtélyes templomnak a titkát és megcsodáljuk a buddhista, gazdag díszítését, egyre inkább meghökkenünk, és nem értjük a dolgot: igen mély dolgokat akar mondani, szimbolizálni a bámészkodóknak: a földből kinyúló kezek tömegével például a poklot, de találunk bőven szobrokat, díszítéseket a mennyre, a karmára és a földi bűnökre utalva…

Általában a híron keresztül be lehet menni a templomba, illetve a mellette álló sokkal nagyobb, arany színű templomba is, ami tele van olyan festményekkel, amikért megint csak igen mélyre kell menni jelentést keresni, hogy megértsük, mire gondolt a költő. Amikor mi voltunk, akkor sajnos mindkettő zárva volt, de így is felejthetetlen élmény!

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.