Kopi Luwak, a cibetmacska kávéja

A főként Indonáziában honos cibetmacska által előállított kávé a világ egyik legdrágább kávéfajtája. Egyszer már kóstoltuk, de egy ökoturizmusra szakosodott helyen testközelből is megnézhettük a különféle kávécserjéket és a csodatevő állatokat,  a cibetmacskákat.

Ez a macskafajta csak papaján és kávébabon él, és ez utóbbit nem tudja megemészteni. Hogy mitől lesz olyan finom? A macska gyomorsava lebontja a kávébabban található fehérjét, amitől keserűnek éreznénk a kávét, majd fermentálódik, azza erjed, így lesz olyan különleges íze. Az ürülékéből, ami ugye csak papaja és kávébab, nem nehéz begyűjteni a szemeket, majd tisztítani, pörkölni, és esetleg őrölni…

Az élménynek mégsem tudtuk örülni, mert szegény állatok kb 2nm-es ketrecben élnek, hogy “gyártsák” a kávét az elitnek. Sajnos nem volt az arcukra írva, hogy ez jó-e nekik, vagy inkább szabadságra vágynának (ki nem?), így abban bíztunk, hogy jól bánnak velük.

Teakülönlegeségek

Miután végigjártuk a kertet, megnéttük a cibetmacskát, a kávécserjéket és különféle érdekes növényeket, rendeltünk egy “drága” kávét kb 1.000Ft-ért, és kaptunk mellé egy tálcányi, 12 féle teakülönlegességet kóstolóba. Mi ennek nagyon örültünk, mert a többség tényleg finom volt.

Reméljük látszik a képen, érdemes elolvasni az ízeket 🙂

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.