2021 őszén több várost is meglátogattunk Spanyolország Costa Blanca részén. Elvileg van egész jó busz közlekedés is ezen a részen, de ha már Linda ismét volt annyira szuperkedves, hogy vagy eljött velünk, vagy odaadta a kocsiját, inkább nem kockáztattunk.

Alicante

Costa Blanca legfontosabb városa Alicante, többek között azért, mert ahogy talán a neve is sejteti, ez Alicante tartomány székhelye. Ha valaki ebbe a régióba tervezi utazását, nyaralását, akkor az alicantei reptérre fog érkezni jó esetben. Kivéve akkor, ha van annyira elvetemült és ideje is engedi, hogy Valencia vagy Murcia városok egyikébe repüljön és onnan utazzon tovább 🙂

A városközpontban, a strand mellett egy szuper korzón, a pálmák árnyékában sétálgatva szívtuk magunkba a hatalmas ősfák elképesztő energiáját és próbáltuk megállni, hogy ne költsünk pénzt a kézműves termékeket kínáló kis bódéknál.

A város leghíresebb és egyben leglátványosabb nevezetessége a Szent Borbála-erőd. Nehéz nem észrevenni, hiszen a városközpontban található a tengerparton, egy igen méretes domb tetején. Szeretjük a túrákat, de a nagy melegben most nagyon jó volt, hogy kocsival sokáig fel lehetett menni! Sétáltunk egy kellemeset a várban, és ha már késő délután volt amúgy is, megvártuk fent naplementét. A panoráma és a neplementés hangulat nagyon tetszett! Akkor megértettük, hogy miért jöttek fel olyan sokan csak naplementét nézni! 🙂

Elche

Elche Spanyolország legmelegebb éghajlatú területén fekszik, ami lehet, hogy az embernek már túl meleg, de a pálmáknak tökéletes ez a klíma. Ha imádod a pálmákat, akkor ezt a várost mindenképp látogasd meg! Mi is nagyon szeretjük, és sokat láttunk már sok felé, de egy helyen ennyit még soha! Már csak az óvárosi részhez vezető úton autózva is tátott szájjal nénztük az egymást érő pálmadzsungeleket, de az élményt az óváros mellett lévő pálmapark koronázta meg. Az El Palmerar ( A Pálmafa) nevű városi parkban órákra el lehetne veszni, pedig területileg azért nem olyan hatalmas. Különféle pálmákkal találkozhatunk, és hogy jól meg tudjuk őket csodálni, kedvünk szerint barangolhatjuk be a parkot. Fotózkodásra is találni tökéletes helyszínt, bár szerintünk nem ez volt az elsődleges szempont, amit a park tervezésekor szem előtt tartottak 🙂

Az óvárosi rész Elchében meglepően hangulatos. Aranyos utcákon lehet kellemesen sétálgatni, park, boltok, kiülős kávézók, utcai élet, mutatjuk:

Ha Elche közelebb lenne a tengerhez, vagy a tengerparti város lenne, még az is lehet, hogy szívesen odaköltöznénk 🙂

Torrevieja

Torrevieja eredetileg egy kis sóbányász és halászfalu volt, ma már viszont ezek mellett hatalmas üdülővárossá nőtte ki magát.

Miért érdekes Torrevieja? Egyrészt azért, mert Spanyolország sókitermelésének legnagyobb része Torrevieja környékéről származik. Másrészt pedig azért, mert ennek a városnak elég különleges elelyezkedése van: a Földközi-tenger és a Las Salinas (két sós tó) között fekszik. A tavakat a helyiek már a 13. századtól sólepárlásra használták. A magas sótartalom miatt nem túl gazdag a tavak élővilága, viszont annál érdekesebb: algák színezik időszakosan rózsaszínűre a vizet, amiben a rózsaszín rákok szuperül érzik magukat, persze csak addig, amíg jól meg nem lakmározzák őket a rózsaszín flamingók. Nem mindennapi, az biztos! Nekünk sajnos ebben az időszakban nem volt olyan szerencsénk, hogy akkor járjunk arra, amikor rózsaszín a tó vize, de talán majd legközelebb! 🙂

Torrevieja nappal minket nem annyira vonzott. Inkább visszamentünk éjjel és kisétáltunk a bő 1km hosszú mólón a világítótoronyhoz, megnéztük kivilágítva a Parroquia Arciprestal de la Inmaculada Concepción-t (Szeplőtelen Fogantatás Plébániát) az előtte elterülő kis parkkal, és felfedeztük a tengerparti kis sétány elképesztő jó fotós adottságait. Szuper estét töltöttünk így ott!

Cartagena

Ha egy kicsit délebbre vesszük az irányt, akkor hamar Murcia tartományban találjuk magunkat, aminek Cartagena a szélhelye. Régen hadikikötő volt, ma pedig hatalmas kikötőváros.

A kikötőben és onnan az El Batel Parkban nagyon kellemeset sétáltunk, a városban beljebb már este kicsit kétes érzésünk volt a biztonságos csavargást illetően.

Hangulatos, rendezett az egész tengerközeli része a városnak, a parkok is gyönyörű zöldek, úgy hívogatnak, egy kis tollasra, jógára vagy napozásra, olvasásra. A vár mellett sétálva több száz méteren át követtünk egy kacskaringós gyökeret a föld felett, ami végül egy hatalams ősfához vezetett… Elképesztő!

Múzeumokba és várakba sajnos ez alkalommal nem volt időnk bemenni, de legalább van miért egyszer visszamenni 🙂

A fenti városokban akad még bőven érdekesség és látnivaló, de nem is az a cél ezzel az írással, hogy mindet bemutassuk. Inkább a saját stílusunkban szeretnénk egy városképet festeni, hangulatot éreztetni az alapján, amit mi láttunk, tapasztaltunk.

Város is maradt még, ahova el szeretnénk látogatni, ilyen például Murcia és Valencia. Ha valamikor alkalmunk nyílik rá, hogy új helyekre kirándulhassunk a Costa Blanca térségben, a cikket bővíteni fogjuk 🙂

Ne maradj le

Iratkozz fel hírlevelünkre

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.